Αργυρούπολη

Το Γκιουμούσχανε (Αργυρούπολη) είναι πόλη και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρα, νοτιοδυτικά της Τραπεζούντας. Μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923-25, είχε σημαντικό πληθυσμό Ελλήνων, όπου πολλοί εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Το όνομα σημαίνει "αργυρότοπος".

Είναι σύνθετη λέξη με πρώτο συνθετικό τη τουρκική λέξη gümüş (άργυρος) και δεύτερο την περσικής αρχής خانه = khane, που όταν είναι δεύτερο συνθετικό σημαίνει «τόπος».

Η ονομασία προέρχεται από τα ορυχεία αργύρου που βρίσκονται στην περιοχή. Την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η περιοχή στην οποία βρίσκεται η πόλη αποκαλούνταν 'Χαλδία'. Ονομαστό ήταν το Φροντιστήριο Αργυρούπολης, που λειτουργούσε από το 1723. Με τον ξεριζωμό πολλοί Αργυρουπολίτες εγκαταστάθηκαν στη Νάουσα, φέρνοντας μαζί τους βιβλία και χειρόγραφα του Φροντιστηρίου.

Σύμφωνα με τον Κάνι , η Αργυρούπολη ιδρύθηκε από τους κατοίκους της γειτονικής Τσάγχης, στα μέσα του 16ου αιώνα. Λέγεται ότι χωρικός της περιοχής είδε ένα βράδυ τυχαία ένα κομμάτι αργύρου να λάμπει, το πήρε και το μετέφερε στην Τσάγχη για να εξεταστεί. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν αργυρούχο μετάλλευμα, ερευνήθηκε η περιοχή και ανακαλύφθηκαν και άλλα μεταλλεύματα αργύρου.

Φωτογραφίες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ