Ιωαννίδης Λάζος

Ιωαννίδης Λάζος

Ο Λάζος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1974 στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας από μετανάστες γονείς ,με καταγωγή από τον Λευκώνα Σερρών.
Το 1988 ξεκινά τις σπουδές του στο Ωδείο Σερρών. Το 1996 αποκτά το πτυχίο αρμονίας με άριστα. Το 1999 αποκτά το δεύτερο πτυχίο αντίστοιξης με άριστα, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα ενορχήστρωσης και ενοργάνωσης.

Από το 1999 έως και τον Μάιο του 2011 δίδαξε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών.


Έχει στο ενεργητικό του, δισκογραφία, η οποία αποτελείται από 3 cd, με δικές του συνθέσεις στις οποίες είναι και ο βασικός εκτελεστής. Έχει επίσης, φιλικές συμμετοχές σε παραγωγές καλλιτεχνών, είτε ως συνθέτης, είτε ως ενορχηστρωτής είτε ως λυράρης.

Το 2002, μετά από ένα ταξίδι του από τα Βαλκάνια έως και την Ασία, γεννιέται η ιδέα μιας δισκογραφικής παραγωγής με πρωταγωνίστρια την ποντιακή λύρα και θεματολογία τη σύνθεση μουσικών ιδεών από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Μετά από 6 χρόνια μελέτης και έρευνας, ολοκληρώνει αυτή τη μουσική παραγωγή και το 2009 κυκλοφορεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τον τίτλο «Empnefsis» από την εταιρεία FRIENDSMUSIC.


Τον Μάιο του 2010 συμμετείχε ως Λυράρης της ελληνικής αποστολής με τον Γιώργο Αλκαίο στον διαγωνισμό της Eurovision στο Όσλο. Έτσι, για πρώτη φορά ακούγεται η Ποντιακή λύρα σε Διαγωνισμό της Eurovision, αποσπώντας πολλά θετικά σχόλια και προξενώντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων.


Τον Σεπτέμβριο του 2010 πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Μια λύρα για όλους τους λαούς» στο θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης μπροστά σε 4500 θεατές. Μια μουσικοχορευτική παράσταση με 28μελή ορχήστρα και μουσικούς από το εξωτερικό.


Στιγμή ορόσημο στην έως τώρα καλλιτεχνική του πορεία, αποτελεί εκτός των παραπάνω, η συνεργασία και οι κοινές εμφανίσεις με τον διάσημο μουσικό Omar Faruk Tekbilek, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης , στην Κύπρο, όπου και παρουσίασε δικές του συνθέσεις για την ποντιακή λύρα.