Κάρς

Η Καρς είναι μια πόλη στην τωρινή ανατολική Τουρκία και αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό 73.826 κατοίκων κατά την απογραφή του 2010.

Έχει δεχθεί μεγάλες επιρροές από στοιχεία από τους πολιτισμούς της Ρωσίας, της Αρμενίας και της Γεωργίας. Παράλληλα αποτέλεσε πολύ σημαντικό γεωγραφικό σημείο και δέχτηκε επανειλημμένα επιθέσεις από Βυζαντινούς, Πέρσες και Άραβες.

Η πόλη πέρασε πολλά μεταβατικά στάδια έως ότου πέρασε στην κατοχή των Ρώσων από τους Τούρκους. Οι Ρώσοι οι οποίοι παρά το μικρό διάστημα παραμονής τους(1878 - 1918), αναμόρφωσαν ολικά την εικόνα και τις υποδομές της πόλης κατασκευάζοντας δρόμους, εκκλησίες, σχολεία και άλλα. 

Μέχρι το 1920 στο Κατς ζούσαν περίπου 600 Έλληνες αριθμός διόλου μικρός έαν αναλογιστεί κανείς την πολιπολιτισμικότητα της περιοχής. Οι Έλληνες ζούσαν αρμονικά με τους Αρμένιους, έχοντας στην διάθεσή τους σχολεία, εκκλησίες, παρθεναγωγία και σχολή αρρένων. Τελικά αποχώτησαν την ίδια χρονική περίοδο και από τότε το Καρς αποτελεί συνοριακή πόλη της Τουρκίας εξ΄ανατολής.

 

Φωτογραφίες

Τραγούδι των Ελλήνων του Γάρς και του Καυκάσου