Όφις

Η περιοχή γύρω από τον Όφη ποταμό, ανατολικά της Τραπεζούντας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από λόφους, βουνά, χαράδρες και λαγκάδια και αποτελείται από 65 χωριά. Τα ονόματα των χωριών τους μαρτυρούν την γνήσια Ελληνική τους καταγωγή : Αληθινός, Κοντού, Μεσοχώρι, Ξένος, Γοργορά, Όκαινα, Παλαιοχώρι, Σαχάρω,Υψηλή, (απο όπου καταγόταν η οικογένεια των Υψηλάντηδων), Φωτεινός.

Τα επώνυμά τους δηλώνουν επίσης της αρχαιοελληνική τους καταγωγή : Αντώνογλου, Γιάννογλου, Φώτογλου, Παπάζογλου, κ.ά. Φύλαξαν με σεβασμό τα κειμήλια όπως, ευαγγέλια - ιερά βιβλία και άμφια  -χειρόγραφα - θυμιατήρια - σταυρούς - εκκλησιαστικά σκεύη. Διέφεραν κατά πολύ και από όλους τους άλλους μουσουλμάνους τόσο στον χαρακτήρα όσο και στον πολιτισμό. Οι Οφλήδες ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες, ιδιαίτερα με την Θεολογία.

Οι μουσουλμανικές ιερατικές σχολές του Όφη ήταν από τις καλύτερες. Κύριο χαρακτηριστικό του πληθυσμού τους ήταν ο ομαδικός εξισλαμισμός του κατά το 17ο αιώνα. Η έλλειψη μοναστηριών στην περιοχή ήταν μια αφορμή ώστε οι Οφλήδες να εξισλαμισθούν μετά απο βασανιστήρια, διώξεις και αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Συνολικά εξισλαμίστηκαν περίπου  65.000 Έλληνες Οφλήδες.

Τραγούδι του Όφι παίζει και τραγουδά ο αείμνηστος Στάθης Ευσταθιάδης