Σαρίγουζ Μπάφρας
Μπάφρα
Εκμάθηση
Δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο και έχει 12 βήματα. Η αρχική λαβή του χορού είναι με τα χέρια στην ανάταση αλλά και παράλληλα προς το έδαφος κατά την παράσταση. Τα χέρια αιωρούνται από το 2ο -5ο βήμα από μπρος προς τα πίσω καθώς ο κορμός είναι σκυμμένος προς τα εμπρός με φορά προς το κέντρο του κύκλου, ενώ από το 6ο-12ο ανεβαίνουν και είναι ελαφρώς λυγισμένα στην ανάταση με τον κορμό σε όρθια θέση.
Ο χορός ξεκινά με το δεξί πόδι να κινείται έξω από την νοητή περιφέρεια του κύκλου με το σώμα σε ελαφριά κάμψη πάτημα δεξιού ποδιού στην διάσταση πίσω λοξά δεξιά (βήμα 1) τα χέρια βγαίνουν μπροστά, πάτημα αριστερού ποδιού μπροστά από το δεξί προς τα δεξιά (τα χέρια αιωρούνται προς τα πίσω βήμα 2), πάτημα δεξιού ποδιού στην διάσταση δεξιά πίσω από το αριστερό (τα χέρια αιωρούνται προς τα εμπρός βήμα 3), πάτημα αριστερού προς τα δεξιά μπροστά από το δεξί τα χέρια αιωρούνται προς τα πίσω (βήμα 4), πάτημα αριστερού ποδιού πάνω στην νοητή περιφέρεια του κύκλου που κινείται ο χορός τα χέρια ανεβαίνουν προς την ανάταση (βήμα 5) πάτημα δεξιού ποδιού με την μύτη της πατούσας να κοιτά μπροστά προς την μεριά του αριστερού ποδιού ενώ τα χέρια έχουν ανέβει στην ανάταση (βήμα 6) επιστροφή του δεξιού στην αρχική θέση (βήμα 7) πάτημα αριστερού με την μύτη του πέλματος να ακουμπά στο έδαφος προς τα δεξιά (βήμα 8) επιστροφή στην αρχική θέση (βήμα 9) πάτημα δεξιού ποδιού με την μύτη της πατούσας να κοιτά μπροστά προς την μεριά του αριστερού ποδιού (βήμα 10) επιστροφή στην αρχική θέση (βήμα 11) πάτημα αριστερού ποδιού προς τα δεξιά (βήμα 12).
Τα βήματα 6-12 γίνονται στον τόπο και τα χέρια κατεβαίνουν από την ανάταση για να κάνουν αιώρηση στο 2ο βήμα.
Ο ρυθμός του χορού είναι τετράσημος 4/4 (2-2) .
Πηγή: Αναστάσιος Κοκοβίδης
Ιστορία
Σαρί-γουζ΄ στην Τούρκικη γλώσσα σημαίνει ξανθό κορίτσι. Τα βήματα του χορού ήταν γνωστά σε ολόκληρο τον Πόντο γιατί αυτός χορευόταν με διαφορετικές παραλλαγές ή και μουσική σε αρκετές περιοχές του Πόντου (Κάρς, , Αργυρούπολη, Τραπεζούντα κ.α. ) αλλά στην Μπάφρα είχε τελείως διαφορετική μουσική και βήμα.
Η μουσική παίζεται με ζουρνά νταούλι ή και λύρα έχει χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και συνοδεύεται από τραγούδι.
Τα αρχικά σκυψίματα του χορού, το αργό βήμα με το έντονο σουστάρισμα καθώς τα χέρια εμφανίζουν μια ενεργή συμμετοχή στην κίνηση του χορού (αιωρούνται από μπρός προς τα πίσω αρχικά τονίζοντας τα βήματα, ενώ στην συνέχεια είναι ελαφρώς λυγισμένα στην ανάταση) δίνουν ένα διαφορετικό κινητικό μοτίβο από τα υπόλοιπα Σαρί Κουζ΄.
Επειδή πολλές φορές το ξανθό κορίτσι παρομοιάζεται με το ώριμο στάχυ λέγεται ότι συμβολίζει το θερισμό.