Σιρόν


60 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης

25-30
Μερίδα/ες
Βαθμός Δυσκολίας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Έχετε το αλεύρι πάνω στο μάρμαρο, ανοίγετε ένα λακκάκι στο κέντρο και αρχίζετε να το ραντίζετε με λίγο νερό χλιαρό, με το λάδι και το ξύδι. Παίρνετε σιγά-σιγά το αλεύρι γύρω-γύρω (κρατάτε λίγο αλεύρι σε ένα πιάτο για να το μεταχειριστείτε στο άνοιγμα των φύλλων).

Ζυμώνετε περί τα 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να γίνει μέτρια, ούτε πολύ σφικτή ούτε πολύ μαλακιά. Τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Χωρίζετε το ζυμάρι σε 10-12 μέρη και ανοίγετε αντίστοιχα φύλλα. Ψήνετε τις πιτούλες – φύλλα πάνω σε καυτό σίδερο (στην ηλεκτρική κουζίνα) κι αμέσως τις τυλίγετε σε ρολά όπως το σαραγλί.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και τακτοποιείτε τις πιτούλες-ρολά κοντά την μία στην άλλη. Κοπανίζετε το σκόρδο στο γουδί και ανακατεύεται το σκόρδο, το γιαούρτι, αλάτι-πιπέρι, λάδι-ξύδι.

Με το μίγμα του γιαουρτιού σκεπάζετε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Καίτε τέλος το βούτυρο και το περιχύνετε πάνω στο γιαούρτι να πάει παντού.

Τέλος βάζετε το ταψί στο φούρνο για 20 λεπτά.

Ποντιακά προιόντα όπως το σιρόν μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Πηγή Φωτογραγιών: matiastanea.gr, arive.gr, digitalscullery.eu

Συστατικά

Για τη ζύμη:

- 1κιλό αλεύρι μαλακό

- μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι

- 1 κουταλιά σούπας ξύδι

- αλάτι

- 1 ποτήρι νερό χλιαρό

Για το γαρνίρισμα:

- 1 ½ κιλό γιαούρτι

- 3-4 σκελίδες σκόρδο

- 100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος

- αλάτι – πιπέρι – ξύδι

- 100 γραμμ. σπορέλαιο

Ποντιακά προιόντα όπως το σιρόν μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.