Θεόφιλος Πουταχίδης

Θεόφιλος Πουταχίδης

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1978 στην Πτολεμαΐδα. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Μόναχο της Γερμανίας. Είναι τελειόφοιτος του ΤΕΙ Κοζάνης (Τμήμα Λογιστών).


Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την ποντιακή παράδοση και την ποντιακή λύρα το 1993 μέσα από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, όπου διακρίνεται και επιβραβεύεται. Στα 10 χρόνια της ενασχόλησης του συνεργάστηκε με πάρα πολλούς Ποντιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, με όλους τους επώνυμους πόντιους καλλιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές. Κατά το διάστημα αυτό: 

Aποφοίτησε από την πρότυπο Μουσική Σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας του Μιχάλη Καλλιοτζίδη (1997-2001, παράρτημα Κοζάνης), 

Παρακολούθησε θεωρία της Μουσικής στην Αναξαγόρειο Μουσική Σχολή της κ. Κυριακής Στεφανίδου (1998-2001, Πτολεμαΐδα), 

Παρακολούθησε το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Πτολεμαΐδας με θέμα πολιτιστική κληρονομιά με τον Παναγιώτη Μυλωνά (2003), 

Παρακολούθησε Σεμινάριο του Ωδείου των Αφών Ματθαίου με τον Ross Daly (2003), 

Παρακολούθησε το επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Ποντίων Εκπαιδευτικών Ελλάδος με θέμα: Ιστορία και περιεχόμενο της εκπαίδευσης (2003, Κοζάνη) Εμφανίζεται επαγγελματικά σε πολλά ποντιακά κέντρα διασκέδασης με ξεχωριστή αυτή στο "Μίθριο" της Θεσσαλονίκης (χειμώνας 2002), στο "Αναλλαγάδ" στην Πτολεμαΐδα (χειμώνας 2003 και 2004) και στο "Αθήνα 82" στην Αθήνα (χειμώνας 2005). 

Δραστηριοποιείται δισκογραφικά ερμηνεύοντας με τη λύρα του παραδοσιακούς ποντιακούς σκοπούς αλλά και δικές του νέες μουσικές συνθέσεις:

CD "Τσ' εγάπς το Μυστικόν" Νοέμβριος του 1999,
CD "Απάν σο γλυκοχάραμαν" Οκτώβριος 2001,
CD "Καθ' οδόν" Μάρτιος 2001 (ζωντανή ηχογράφηση με τον Κώστα Καζαντζίδη),
CD "Καρδόπο μ' ατεβήρευτον" Ιανουάριος 2004.

Διευρύνει τις μουσικές του ανησυχίες στον τομέα της Μουσικής για θέατρο με χαρακτηριστική την παρουσία του στο έργο "Νοσταλγών Θρήνος" του Κώστα Διαμαντίδη (αφηγηματική μελοποίηση της "Καμπάνας του Πόντου" του Φ. Κτενίδη) καθώς και στη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη σε ελεύθερη μεταφορά στα ποντιακά του Κ. Διαμαντίδη, κοντά στην ηθοποιό - σκηνοθέτη (Ελένη Γερασιμίδου και τον Χορογράφο κ. Σίμωνα Πάτροκλο). 

Δίδαξε (πέντε συνεχόμενες χρονιές) ποντιακή λύρα στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας ως αναπληρωτής καθηγητής.

Ιστοσελίδα: http://theofilospoutachidis.gr/