Θοανία - Τόνγια
Τόνγια ή βυζαντινή Θοανία, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τραπεζούντας, πάνω από τον ποταμό Kalanema. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (1923) περιείχε 2000 Ελληνόφωνους ανάμεσα σε ισλαμικές οικογένειες. Ακόμα χίλιες οικογένειες που προέρχονταν από την Τόνγια, απλώθηκαν στις γειτονικές περιοχές της Τραπεζούντας και στην Αργυρούπολη.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η ελληνική ονομασία της Τόνγια προήλθε από το βασιλιά Θόαντα που δραπέτευσε από τη γη του Ταύρου και πήγε στον Πόντο . 8000 χριστιανικές οικογένειες που κατά τη διάρκεια της μαζικής εξόδου και εξισλαμισμού τον 17ο αιώνα, άφησαν την Τραπεζούντα και την Πλατάνα.
Η Tonya είναι χριστιανικό χωριό και διατήρησε πολλά ελληνικά ονόματα, όπως το Μεσοχώρι, Κατωχώρι , Άγιος Στέφανος, Μεσοπέδιο. Ακόμη και τα ονόματα των ανθρώπων, όπως ο Γιάννης, ο Θεμιστοκλής, Αλέξανδρος και άλλα ονόματα παρέμειναν.
Άνθρωποι της περιοχής έχουν επίσης τουρκικά ονόματα, αλλά τα χρησιμοποιούν μόνο όταν είναι μακριά από την πατρίδα τους. Η περιοχή είναι άγρια και απομονωμένη. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επίσης μια φήμη για βεντέτες και δολοφονίες. Παρά αυτά τα χαρακτηριστικά, οι Τονγιαλήδες είναι μια δεμένη, ιδιαίτερα ξεχωριστή και απομονωμένη κοινότητα.