Τίκ Τρομαχτόν Κάρς


Κάρς
Περιοχή
Βαθμός Δυσκολίας

Εκμάθηση

Δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο και είναι μεικτός. Η λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια στην ανάταση και το σώμα του χορευτή αντικρίζει πάντα το κέντρο του κύκλου. Τα βήματα του χορού είναι 10 και είναι αυτά του «Τίκ Διπλόν» με την διαφορά όμως ότι χορεύονται με αναπηδήσεις, δηλαδή με άρσεις του σώματος προς τα άνω και έντονο τρέμουλο. 


Το κάθε βήμα στον χορό αυτό συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: πάτημα πέλματος προς το έδαφος-ανεπαίσθητο λύγισμα του γόνατος σαν να βουλιάζει το σώμα προς τα κάτω-αναπήδηση του σώματος προς τα άνω με ταυτόχρονη προβολή του γόνατος προς τα εμπρός και την γάμπα να αναδιπλώνεται μέχρι τον δικέφαλο μηριαίο.


Περιγράφεται η είσοδος στο χορό με το δεξί πόδι. Πάτημα-βύθιση και ώθηση-προς τα άνω-δεξιού ποδιού προς το κέντρο του κύκλου (βήμα 1) πάτημα- βύθιση και ώθηση προς τα άνω-του αριστερού ποδιού πίσω από το δεξί (βήμα 2) πάτημα-βύθιση και ώθηση προς τα άνω του δεξιού ποδιού στην διάσταση δεξιά (βήμα 3) άρση του αριστερού ποδιού με την γάμπα να αναδιπλώνεται μέχρι τον δικέφαλο μηριαίο καθώς το γόνατο προβάλει προς τα εμπρός (βήμα 4) πάτημα στο έδαφος-βύθιση και ώθηση προς τα άνω του αριστερού ποδιού που βρισκόταν στον αέρα (βήμα 5) άρση του δεξιού ποδιού με την γάμπα να αναδιπλώνεται μέχρι τον δικέφαλο μηριαίο καθώς το γόνατο προβάλει προς τα εμπρός (βήμα 6) πάτημα στο έδαφος-βύθιση και ώθηση προς τα άνω του δεξιού ποδιού που βρισκόταν στον αέρα (βήμα 7) άρση του αριστερού ποδιού με την γάμπα να αναδιπλώνεται μέχρι τον δικέφαλο μηριαίο καθώς το γόνατο προβάλει προς τα εμπρός (βήμα 8) πάτημα στο έδαφος-βύθιση και ώθηση προς τα άνω του αριστερού ποδιού που βρισκόταν στον αέρα (βήμα 9) άρση του δεξιού ποδιού με την γάμπα να αναδιπλώνεται μέχρι τον δικέφαλο μηριαίο καθώς το γόνατο προβάλει προς τα εμπρός (βήμα 10).

Σε αυτό το σημείο με το πόδι στον αέρα ολοκληρώνονται τα βήματα το χορού. 

Ο ρυθμός του χορού είναι επτάσημος 7/8 = 2-2-3 γοργός

Πηγή: Αναστάσιος Κοκοβίδης

Ιστορία

Το Τρομαχτόν που χορευόταν στο Κάρς είναι χορός περισσότερο δυναμικός και φαντεζί από αυτόν της Τραπεζούντας επειδή τα πόδια θα χάσουν την συνεχή επαφή με το έδαφος, θα σηκωθούν ψηλά όπως και τα γόνατα, θα τσακίσουν καθώς θα προβάλουν προς τα εμπρός καθώς μεταφέρουν την τρομώδη κίνηση του σώματος στους ώμους, ενώ τα χέρια θα παραμείνουν στην ανάταση.

Το τρομαχτόν παίζεται με όλα τα μουσικά όργανα και δεν συνοδεύεται από τραγούδι.