Βαρένικα


50 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης

40-45
Μερίδα/ες
Βαθμός Δυσκολίας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 2 είδη άλευρου, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε σιγά σιγά προσθέτοντας χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, τόσο σφιχτή που να μπορούμε να ανοίξουμε άνετα φύλλο.

Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας το ανθότυρο και, προαιρετικά, ανακατεύοντάς ένα μέρος του με τα μανιτάρια.

Εάν θέλουμε αφήνουμε χωριστά τις δύο γεμίσεις. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη (ή σε μικρότερα μπαλάκια ώστε κάθε ένα να αποτελεί ένα στρογγυλό, γεμιστό ζυμαρικό που το κλείνουμε πιέζοντάς το γύρω γύρω με το πηρούνι όπως τα τυροπιτάκια).

Αλευρώνουμε και ανοίγουμε φύλλο πάχους 0.5 εκ.. Βάζουμε στη σειρά κουταλίτσες από τη γέμιση της αρεσκείας μας. Κόβουμε με ροδέλα γύρω γύρω τη ζύμη που περισσεύει. Μετά ανοίγουμε το άλλο φύλλο, το κόβουμε κι αυτό με τη ροδέλα στις διαστάσεις αυτού που έχει τις κουταλίτσες της γέμισης.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο το πρώτο με τις γεμίσεις και κόβουμε τα βαρένικα σε τετράγωνα σαν τα ραβιόλια. Μόλις τελειώσουμε, γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και αλάτι. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα όσα βαρένικα χωρούν (προσοχή γιατί φουσκώνουν κατά το βράσιμο και ξεφουσκώνουν μετά).

Αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά (δοκιμάζοντας για να διαπιστώσουμε το πόσο καλά έχουν βράσει) και στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά. Τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε με το βούτυρο που έχουμε κάψει σε τηγάνι και πασπαλίζοντάς τα με την πάπρικα.

Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες Συνταγές", Μάιος 2013, Μ.Λαμπράκη

Πηγή Φωτογραφίας: ragian.gr

Συστατικά

400 γρ. αλεύρι

 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ.γλ. κοφτό αλάτι

3/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

2 φλ.τσ. ανθότυρο

250 γρ. μανιτάρια σε κομματάκια

Για το σερβίρισμα

Πάπρικα γλυκιά

2-3 κ.σ. βούτυρο κατά προτίμηση αγελαδινό