Χαβίτς


50 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης

6
Μερίδα/ες
Βαθμός Δυσκολίας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε το βούτυρο στο τηγάνι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει λίγο, κατόπιν βάζουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε, μετά ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και λιώνουμε το αλεύρι ώστε να γίνει ένας λείος χυλός χωρίς σβόλους.

Κάθε φορά που ρίχνουμε από λίγο νερό αυτό θα απορροφάτε από το αλεύρι και όταν δούμε πως δεν ρουφά άλλο νερό τότε ρίχνουμε το τυρί σε τρίμα και κατόπιν λιώνουμε τα κομμάτια με το πιρούνι.

Σε όλα τα σταδία του μαγειρέματος ανακατεύουμε συνεχώς και όταν στο τέλος βράζει κάνοντας φουσκάλες που αφήνουν μικρούς κρατήρες τότε βάζουμε λίγο αλάτι και δοκιμάζουμε. Προσοχή γιατί είναι πολύ καυτερό.

Αφήνουμε λίγο ακόμη χωρίς να ανακατεύουμε και μόλις δούμε λιμνούλες με βούτυρο στην επιφάνεια είναι έτοιμο και παραπάνω να το αφήσουμε στο τηγάνι δεν υπάρχει πρόβλημα (για λίγο). Τότε δημιουργείται στον πάτο του τηγανιού μια κρούστα την όποια ξύνουμε και την τρώμε.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο και μας φέρνει ιδιαίτερες μνήμες από τον αγαπημένο μας Πόντο!

Πως εφτάμε το χαβίτς

Το χαβίτς θέλ ολίγον λαζουδί αλεύρ, παρχαρί τυρίν και βούτορον (ασα χτήνεα), άλας και νερόν. Σο τηγάν' βάλλομε τ'αλεύρ να καβουρεύκεται και συνέχεια με το χουλιάρ ταράζομ'ατο να μη κάεται. Όνταν εγροικούμε εκαβουρεύτεν τ'αλεύρ, ατότε γομώνομε το νερόν σο τηγάν και ως να βράζ' με το χουλιάρ γάλια γάλια ταράζομ'ατο. Όνταν εγροικούμ' έβρασεν, τρίφτομε το τυρίν και σύρομ'ατο απές σο τηγάν. Επεκεί βάλλομε το βούτορον απές σ'έναν τηγανόπον να λύεται κι ασο λύεται και ύστερα κςύνομ'ατο απές σο τρανόν το τηγάν και με το χουλιάρ ταράζομ'ατο. Περιμένομεν ολίγον κιάλλο να βραζ κι αραέτς ψέεται. Ασο ψέεται και ύστερα, εβγάλομ'ατ' ασο τηγάν, βάλλομ'ατο σ'έναν ςκεύος, κάθουμες κα και τρώγουμε.

Πηγή Φωτογραφιών: pontos-news.gr, pnt.wikipedia.org, epipantosepistitou-efik.blogspot.com

Συστατικά

  • 100 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό 
  • 100 γραμμάρια τυρί
  • 400 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκίσιο
  • νερό όσο πάρει

ή

Ντο πράματα θέλομεν

  • 1 ποτήρ λαζουδί αλεύρ
  • 2 χουλερέας φαΐ παρχαρί βούτορον (ασα χτήνεα)
  • 3 ποτήρεα νερόν
  • 2 μικρά κομματόπα τυρίν χτηνί ή κατσικί, άμον ντο είναι τα λουκούμεα
  • Ολίγον άλας