Χοσάφ - Ποντιακή κομπόστα
30 λεπτά
2-3
Μέθοδος Εκτέλεσης
Το χοσάφ το έφτιαχναν συνήθως σε νηστείες. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό έριχναν μέσα όλα τα αποξηραμένα φρούτα που μάζευαν το καλοκαίρι και τα στέγνωναν στον ήλιο. Όπως δαμάσκηνα μήλα ,αχλάδια , σταφίδες. Αφού έβρασε λίγο μέχρι να φουσκώσουν τα φρούτα έριχναν λίγη ζάχαρη και το άφηναν να κρυώσει. Το σέρβιραν με λίγη κανέλα από πάνω (προαιρετικά)
Πλένουμε λίγο τα αποξηραμένα φρούτα και τα βάζουμε σε νερό να μαλακώσουν για περίπου 2 ώρες.
Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει καλά.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε νερό, να τα σκεπάσει και τα βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ζάχαρη και βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη και να ρίξετε μέσα ένα ξύλο κανέλας.
Σερβίρεται κρύο.
Συστατικά
- Μισό κιλό αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα, κράνα)
- 1 φλ. σταφίδες
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- Νερό